21 May 2018
Money, Romanians and investments
Bucharest, 21 may - The Romanian Fund Administrators Association with the Institute for Financial Studies, the Romanian Commercial Bank and Erste Asset Management released the study "Evaluation of complex relationships with financial surpluses”. The study aims to clarify the relationship that Romanians have with the amounts of money left over after their daily expenses, which are the preferred means of saving and which is the reference to the financial investment instruments.
The results of the study show that the preferred solution for saving and investment is the real estate and there is also an increase in the level of financial education. Regarding day-to-day risks and fears, in the study it is noted that the main themes are: the financial stability of the family, in which the stability of the job is included, the increase of monthly costs and credit rates, followed by health care , for children and their future, political instability and the situation at regional level.
Ideea de investiție financiară începe să prindă contur, cu un accent deosebit pe nevoia de informare și servicii financiare de calitate. Se observă și o creștere importantă în ceea ce privește investițiile în pensiile private de la precedentul studiu din 2016, de peste 9% în rândul celor care consideră acest instrument ca fiind o posibilitate de evitare a riscurilor și de menținere a stabilității financiare (27,5% în 2018 față de 18,3% in 2016). Serviciile bancare și investiționale sunt privite ca fiind satisfăcătoare de marea majoritate a celor care le folosesc, cu un procent de peste 80% în ambele cazuri.
“Studiul pe care l-am lansat astăzi este un instrument excelent pentru a ne cunoaște clienții și modul în care noi putem să ne perfecționăm activitatea. Este deosebit de important să calibrăm corect serviciile pe care le oferim la cerințele pieței, mai presus de orice. Cred că cifrele bune, care indică o satisfacție majoră din partea clienților, sunt un indicator care trebuie să ne bucure dar care ne și încurajează să continuăm să fim atenți mereu la nevoile lor. Observăm însă și o diferențiere majoră in percepția asupra instrumentelor financiare între clienți existenți si clienți potentiali, cu multe prenoțiuni și temeri - de multe ori nejustificate. Astfel de studii reprezintă un pilon important în eforturile de educație financiară pe care le desfășuram.” a declarat Jan Pricop, Director Executiv al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.
”Pentru prima dată în România se face un studiu pe target-ul tânăr, cel cuprins între 18 și 25 de ani. Rezultatele sunt îmbucurătoare ținând cont de faptul că am descoperit o maturizare financiară surprinzătoare. 69,1% dintre tineri știu că planificarea atentă a cheltuielilor este extrem de importantă, peste 60% dintre ei înțeleg că e nevoie să își asigure mai multe surse de venit și, aici sunt extrem de plăcut surprins, 15,9% consideră că investiția într-o pensie privată este o modalitate de a evita riscurile și a-ți menține stabilitatea financiară. Sunt cifre de la care trebuie să plecăm în procesul de educație financiară, dacă ne pasă de generațiile care vin.” a subliniat Dragoș Neacșu, CEO Erste Asset Management.
”Avem nevoie de o profesionalizare a pieței nu doar în direcția instrumentelor financiare. Am reușit să aliniem piața românească la nivelul celei europene, dar ne rămâne să investim și în educație financiară dacă ne dorim să avem o piață cu adevărat competitivă. E un moment bun să pornim în această direcție pentru că lipsa de educație nu afectează doar business-ul în sine, lipsa poate duce și la o reticență serioasă în a economisi sau investi și, în final, la o scădere a pieței, oricâte instrumente performante vom pune noi la dispoziția clienților.” a afirmat prof. univ. Ion Stancu, director general al Institutului de Studii Financiare.
Studiul a fost realizat de către compania D&D Research, cu o echipa condusa de Dan Petre, în perioada noiembrie 2017 – martie 2018, pe un eșantion de 2.100 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban, cu varstele cupriunse intre 18 si 55 de ani, marja de eroare la nivel national fiind de 2,1%. Scopul studiului a fost de a măsura complex, exploratoriu și structurat percepțiilor și atitudinilor vis-a-vis de surplusul financiar, care este semnificația percepută a acestor instrumente, identificarea potențialului de asumare și management al riscului, gradului de cunoaștere și informare vis a vis de instrumentele de economisire / investiție disponibile, obiceiurilor de utilizare a instrumentelor de economisire investiție – când, unde, ce anume, cum, de ce, surse de informare, grad de pro-activitate, canale de comunicare, percepțiile și comportamentelor privind pensiile private.
Vezi aici rezultatele studiului ”Evaluarea complexă a relației cu surplusul financiar”
Planificarea examenelor de certificare pentru distribuitori
Noua platformă pentru examinări online
Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >
Institutul de Studii Financiare anunță finalizarea celui de-al patrulea proiect educațional pentru piața de asigură...see all
Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghidul ...see all
The Institute of Financial Studies and specialists in the insurance market have developed and published the Insurance Di...see all
ISF organizeaza vineri 29 martie 2019 a doua editie a actiunii de ecologizare a padurilor, urmand astfel sa plante...see all
Bucureşti 25 martie 2019 Digitalizarea, automatizarea şi inovaţia în serviciile financiare, dar ...see all