Antifrauda în domeniul asigurărilor

București 27 Martie 2018

Trainer: Laura Lica-Banu, Irina Chiriac

Detalii

În sectorul asigurărilor, ca și în oricare alt sector, au loc incidente frauduloase. Aceste incidente ating toate lanțurile procesului de asigurare: asiguratori, reasiguratori, brokeri, agenți și asigurați.

Companiile de asigurări se confruntă cu un număr tot mai mare de tentative și incidente de fraudă. Acest fenomen nu este limitat doar la zona asigurărilor auto, ci s-a extins în ultimii ani și la alte linii de asigurare, cum ar fi dosarele de daună pentru locuințe, călătorii și malpraxis, pentru care despăgubirile pot atinge sume importante. În consecință, de pe urma fraudei în asigurări suferă asigurații, beneficiarii asigurărilor, societățile de asigurări și statul.

În acest context, asiguratorii trebuie să își analizeze și evalueze vulnerabilitățile companiei în fața fraudei și să implementeze în toate ramurile de activitate politici, proceduri și controale care să gestioneze și să reducă riscul de fraudă.

Asiguratorii trebuie să adopte o abordare bazată pe riscuri în contextul implementării managementului antifraudă, să identifice principalele categorii și surse ale posibilelor incidente de fraudă. Înțelegând impactul major al acestor incidente, companiile de asigurări trebuie să dispună măsuri pentru a preveni, detecta și raporta frauda.

Instruirea angajaților privind conștientizarea și comunicarea incidentelor frauduloase reprezintă un aspect important în procesul de monitorizare al politicilor și procedurilor antifraudă din cadrul societății de asigurări.

Participanților la acest modul li se vor aloca 8 puncte credit aferente pregătirii profesionale continue pentru toate categoriile profesionale din asigurări.

Cursul poate fi parcurs o singură dată în cadrul programului de formare profesională continuă.

Grup țintă

Persoanele din cadrul companiei de asigurări care au responsabilități în departamentul de daune respectiv cel de antifraudă (directori, manageri de departamente etc.).

Obiectivele cursului

Dezvoltarea cunoștințelor, aptitudinilor și atitudinilor participanților în domeniul evaluării și identificării situațiilor de fraudă în asigurări; dezvoltarea capacității participanților de a utiliza diversele tehnici și metode de evaluare a fraudei în asigurări.

La finalul cursului, participanții vor fi capabili:

 • să cunoască și să înțeleagă principalele categorii de fraudă precum și riscul de fraudă în industria asigurărilor;
 • să cunoască factorii care determină acțiunile frauduloase;
 • să înțeleagă cum afectează incidentele frauduloase asupra angajatorului și a angajaților;
 • să înțeleagă importanța formulării și implementării politicilor și a programelor antifraudă în asigurări;
 • să cunoască etapele de evaluare a riscului de fraudă în asigurări;
 • să cunoască măsuri de prevenire, detectare, monitorizare și raportare a fraudei în asigurări;
 • să înțeleagă importanța instruirii angajaților cu privire la conștientizarea și comunicarea incidențelor frauduloase.

Tematica

Cursul este structurat pentru a permite pregătirea participanților cu privire la riscul de fraudă, într-o formă cuprinzătoare, personalizată pentru sectorul de activitate al asigurărilor.

 • Frauda - aspecte generale și cadrul legislativ;
 • Consecințele fraudei și impactul acesteia asupra organizației și angajaților;
 • Riscul de fraudă și tipuri de fraudă în asigurări;
 • Indicatori și indicii (semnale de avertizare) de fraudă;
 • Tehnici de combatere a fraudelor;
 • Raportarea fraudei și măsuri de corecție;
 • Studii de caz interactive inclusiv role play (adaptate pentru audiență - asiguratori/intermediari).

Trainer

Laura Lica-Banu, Senior Manager – Laura are o experiență de peste 15 ani în cadrul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și a oferit instruire în combaterea și prevenirea spălării banilor (AML) în sectorul public și privat. Laura a fost implicată în proiecte multiple și complexe în materie de prevenire și combatere a spălării banilor. Are expertiză în domeniul evaluării riscurilor și conformității, recuperării activelor, disputelor, evaluării juridice, instruire/training. Laura a pregătit materiale și manuale privind combaterea spălării banilor, combaterea finanțării terorismului și punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, adresate entităților reglementate financiare și non-financiare, autorităților fiscale și de supraveghere din România și Republica Moldova.

Irina Chiriac, Senior Manager – Irina are 9 ani de experiență în consultanță financiară, cu o experiență vastă în audit financiar, investigații și evaluarea riscurilor companiilor din diverse sectoare. Irina este Senior Manager în Departamentul de Investigarea Fraudei și Soluționarea Disputelor din România și a coordonat proiecte complexe de investigații și analize de conformitate pentru companii din diferite sectoare. A fost implicată în executarea și supravegherea unor proiecte mari de audit financiar în diverse industrii. Irina a pregătit și a susținut cursuri și traininguri în cadrul departamentului de Investigarea Fraudei și Soluționarea Disputelor și a susținut prezentări atât pentru publicul din cadrul companiei cât și în cadrul evenimentelor organizate de către EY pentru participanții din cadrul companiilor din diverse sectoare de activitate. Irina deține certificările CAFR și ACCA.

Durata/Perioada

Programul se va desfășura în data de 27 martie a.c. între orele 09:30-16:30.

Investiție

Investiția necesară pentru a participa la acest program este de 970 lei + TVA /persoană.

Aplică la curs
Informații ajutatoare pentru completarea formularului.
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și