Managementul Riscurilor Operaționale - Riscul Generat de Utilizarea Tehnologiei Informației

București 16 Decembrie 2019 - 18 Decembrie 2019

Trainer: Theodor Adam, Victor Rotaru, Florin Andrei și Larisa Găbudeanu

Detalii

Cursul își propune să pună la dispoziția audienței un set de noțiuni și tehnici cu ajutorul cărora să poată opera eficient și în deplină siguranță într-un mediu în continuă schimbare și dependent de tehnologie. Riscul IT este, de fapt, riscul la care o organizație este expusă și care rezultă din folosirea sistemelor informatice. Astfel, vom prezenta un set complet de concepte care să ajute la identificarea, evaluarea și monitorizarea riscurilor precum și la dezvoltarea elementelor de control pentru aceste riscuri. Protecția datelor și integrarea managementului riscului IT în procese sunt alte două aspecte importante ce vor fi tratate pe parcursul acestui curs, oferind astfel audientei informații importante pentru optimizarea și eficientizarea acestora.

 

Participanților la acest curs li se vor aloca 4 de puncte credit aferente pregătirii profesionale continue pentru distribuitori de asigurari conform Normei ASF nr.20/2018.

Grup țintă

 • angajați în roluri legate de managementul riscului operațional din industria financiară
 • ofițeri pentru protecția datelor (DPO)
 • manageri din industria financiară (în special din departamentele IT, Financiar, Risc, Conformitate, Operațiuni, Legal)
 • persoanele interesate să urmeze o carieră în domeniul respectiv (IT, Risc Informațional, Risc Operațional)

Nivelul de experiență necesar pentru participarea la program:

 • studii superioare în domenii tehnic sau economic
 • cunoștințe generale de management

Obiectivele cursului

 • Prezentarea conceptului, termeni, definiții, standarde în domeniu.
 • Prezentarea proceselor și practicilor asociate managementului de risc, precum și a tehnicilor de identificare, evaluare, răspuns și control a riscurilor utilizând cele mai moderne metode, tehnici și standarde internaționale pentru managementul riscurilor.         
 • Integrarea conceptelor și proceselor de management al riscurilor cu procesele de afaceri în vederea îmbunătățirii monitorizării și controlului riscurilor operaționale
 • Integrarea cerințelor de protecție a datelor în modelul de securitate a informației
 • Prezentarea rolului liniilor de apărare într-o organizație
 • Prezentarea conceptului de standarde minime de risc informațional în armonie cu strategia afacerii și cu apetitul definit pentru risc.
 • dezvoltarea cunoștințelor, aptitudinilor și atitudinilor participanților în legătură cu managementul riscurilor operaționale în IT

Tematica

 1. Introducere
 2. Managementul riscului
 3. Procesul de management al riscurilor IT
 4. Metode și standarde internaționale pentru managementul riscurilor.
 5. Integrarea procesului de management al riscurilor în procesele IT
 6. Abordarea cerințelor de risc din prisma obligațiilor legale de protecție a datelor
 7. Rolul liniilor de apărare într-o organizație
 8. Standarde minime de risc informațional aliniate cu strategia afacerii și cu apetitul definit pentru risc
 9. Factorul uman
 10. Concluzii
 1. Întrebări și răspunsuri
 2. Evaluarea cunoștințelor

Trainer

Victor Rotaru - Expert IT și DPO, cu o bogată  experiență în managementul securității informației și management operațional, cu experiență internațională, multiculturală, în cadrul unor Grupuri bancare de renume precum și experiență ca lector în cadrul IBR ( Institutul Bancar Roman ) și ISF (Institutul de Studii Financiare ).

 

Larisa Găbudeanu – specialist în protecția datelor, având o bogata experiență ca avocat într-o firma internațională de avocatură, asistând clienți internaționali și coordonând proiecte privind dreptul bancar, dreptul informatic și protecția datelor personale. La acestea se adaugă cunoștințele privind securitatea informației și managementul riscului acumulate în cadrul unui grup bancar regional, precum și studiilor de specialitate (în plus față de absolvirea Facultății de Drept din cadrul Universității București, Larisa a absolvit Facultatea de Informatica din cadrul Universității București și este în curs de finalizare a masterului de Securitate a Informației din cadrul Facultății de Cibernetică).

 

Theodor Adam - Este absolvent al Facultății de Electronica și Tc. (UPB 1995) și al Scolii de Studii Academice postuniversitare de Management (2002), a lucrat în industriile IT, asigurari și cea a serviciilor juridice (ca inginer pentru IBM, director IT pentru NN/ING Asigurări și Kinstellar). Cu experiență de 24 de ani în IT și 19 ani în management, a predat cursuri tehnice din partea IBM Romania și a condus organizații IT în NN și Kinstellar. Domenii de expertiză: gestionarea proceselor de dezvoltare a aplicațiilor, infrastructură, continuitatea afacerii și redresare în caz de dezastru, planificare strategica, management prin obiective, managementul proiectelor, operațiuni IT. 

 

Florin Andrei – Specialist în securitatea informației, cu o bogată experiență și expunere în domeniu. A activat, de-a lungul anilor, în roluri precum helpdesk și administrator de rețea, ofițer de securitate IT, ofițer de risc și securitate fizică precum și funcții de coordonare a activităților de risc și securitate IT. Expunere națională și internațională în diferite companii și domenii precum externalizare, asigurări și servicii de securitate IT.

Durata/Perioada

Durata programului este de 18 ore, pe parcursul a 3 zile

Investiție

Investiția necesară pentru acest program este de 550 lei + TVA/participant.

 

Taxele de mai sus includ: materiale curs, pauze de cafea, certificat de participare, taxa pentru validarea și înregistrarea creditelor inclusă

Aplică la curs
Informații ajutatoare pentru completarea formularului.
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și