8 Februarie 2019
București, ianuarie 2019
FundaÅ£ia Institutul de Studii Financiare ÅŸitrustul de presă DC Media Group (din care fac parte DC News si DC Business) au organizat marÈ›i, 5 februarie 2019, ConferinÅ£a Quo Vadis piaÈ›a de asigurări în 2019!, la hotel Radisson Blu, din BucureÈ™ti. În cadrul evenimentului au fost dezbătute teme de interes, precum PiaÈ›a asigurărilor auto, noi orizonturi pentru Asigurările de sănătate, tendinÈ›ele momentului în Asigurările de viaţă È™i Asigurările pentru locuinÈ›e. De asemenea, s-au discutat modificările legislative din ultima perioadă È™i beneficiile acestora pentru protecÅ£ia asiguratului.
La eveniment au participat Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii, Leonardo Badea, preÈ™edintele Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian RoÈ™u, vicepreÅŸedinte ASF, Călin Rangu, preÅŸedintele Consiliului Director al FundaÅ£iei Institutul de Studii Financiare, Adrian Marin, preÅŸedintele UNSAR, Narcis Neaga, director general CNAIR, Antonio Souvannasouck, preÅŸedintele PRBAR, Alin Iacob, PreÈ™edinte AsociaÈ›ia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Rodica Fuicu, Vice-PreÈ™edinte Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, Mihai Popescu, Director General Ergo Romania ÅŸi Paul Swoboda, Director General Grawe.
Leonardo Badea, preÈ™edintele Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat, în cadrul conferinÈ›ei, că ASF sprijină educaÈ›ia financiară, pentru a impulsiona dezvoltarea pieÈ›ei asigurărilor. „Încep prin a menÈ›iona faptul că avem o creÈ™tere a pieÈ›ei asigurărilor cu 2,1% din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise de către asigurătorii autorizaÈ›i È™i reglementaÈ›i de ASF, în primele 9 luni ale anului 2018, față de aceeaÈ™i perioadă a anului anterior, până la o valoare de 7,47 miliarde de lei, ceea ce, în opinia noastră, arată o îmbunătățire sustenabilă a sectorului de asigurări în România. Un prim set de date preliminare de care dispunem (neauditate È™i care mai pot suferi rectificări) la nivelul anului 2018 indică o creÈ™tere cu aproximativ 4,5% a volumului primelor brute subscrise, comparativ cu anul anterior, depășind în anul 2018 pragul de 10 miliarde de lei. CreÈ™terile de peste 4% se remarcă atât pentru segmentul asigurărilor generale, cât È™i pentru asigurările de viață. Contextul internaÈ›ional pe fondul căruia a evoluat piaÈ›a locală a asigurărilor în anul 2018 a fost unul dificil, influenÈ›at de o serie de evenimente precum atenuarea ritmurilor de creÈ™tere economică pentru statele membre UE, negocierile privind Brexit-ul È™i îngrijorările cu privire la un potenÈ›ial acord, tensiunile comerciale dintre SUA È™i China. În continuare, o încetinire a ritmului de creÈ™tere economică în Europa È™i o potenÈ›ială instabilitate generată de evenimentele manifestate la nivel global sunt de aÈ™teptat în anul 2019. În ciuda tensiunilor manifestate la nivel global pe pieÈ›ele financiare, am constatat că în anul 2018, piaÈ›a asigurărilor din România a avut o evoluÈ›ie pozitivă, susÈ›inută È™i de preocuparea continuă a Autorității de Supraveghere Financiară pentru îmbunătățirea cadrului legal aplicabil entităților supravegheate È™i alinierea la legislaÈ›ia È™i standardele europene, în scopul asigurării celor două obiective principale: protecÈ›ia consumatorilor È™i stabilitatea financiară a pieÈ›elor supravegheate”, a declarat Leonardo Badea.
Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a explicat că sistemul medical din România, ca să fie sustenabil, are nevoie de o infuzie de capital, dar nu pentru pachetul de bază. „Este vorba despre acele sevicii suplimentare pe care spitalele È™i unitățile private le pot oferi – È™i mă refer la partea de recuperare medicală. De exemplu: un pacient este internat la ortopedie, are o fractură È™i are nevoie de o perioadă de recuperare. După perioada stabilită legal, pacientul mai are nevoie de o perioadă suplimentară de recuperare, pentru care este nevoie de ceva în plus. Cred că este momentul să avem o discuÈ›ie mai serioasă cu asiguratorii”, a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul conferinÈ›ei.
De asemenea, Cristian RoÈ™u, vicepreÈ™edintele ASF, a vorbit despre piaÈ›a asigurărilor È™i modificări legislative importante. „Avem câteva propuneri legislative la care lucrăm È™i pe care le vom promova chiar în prima parte a anului 2019: susÈ›inerea în continuare în dezbatere parlamentară a legii asigurărilor mutuale, care a trecut de Senat È™i este la Cameră; modificarea vestitei legi a RCA, care ne ocupă tot timpul È™i toate energiile È™i pe care vom reuÈ™i, poate, într-un final, să o maturizăm pe piaÈ›a românească È™i să discutăm È™i despre alte asigurări, pentru că nu numai RCA formează asigurările din România. O altă lege căreia trebuie să-i facem corecÈ›iile necesare este legea locuinÈ›ei, care are doar 20% grad de cuprindere, legea asigurărilor obligatorii. O altă lege la care ne gândim să aducem corecÈ›ii È™i să o facem să aibă o aplicabilitate mult mai nuanÈ›ată în condiÈ›iile concrete ale pieÈ›ei de astăzi este legea 503 a falimentului în asigurări È™i a redresării. O vom cupla cu legea 246 a rezoluÈ›iei ca să avem un pachet complet de abordare prudenÈ›ială”, a precizat Cristian RoÈ™u.
TEME DEZBATERE: PiaÈ›a asigurărilor în România: Încotro?
Asigurări auto: Care sunt tendinÈ›ele pieÅ£ei ÅŸi dacă se pot dezvolta produse inovative în România anului 2019. Cum creÈ™tem gradul de acoperire?
Asigurări de sănătate: CreÈ™terile semnificative din ultimii ani vor continua, care sunt tendinÈ›ele? Vor fi rezolvate problemele legislative? Când vor apărea produse inovative?
Asigurări de viață: Care sunt problemele din acest domeniu, efectul imediat al limitării creditării, cum vor evolua ofertele în 2019?
Asigurări pentru locuinÈ›e: De ce nu-ÅŸi asigură românii casele? Ce trebuie schimbat în legislaÅ£ia de asigurare a locuinÅ£elor? Cum se pregătesc companiile de un eventual cutremur major?
Asigurările mutuale, o soluție pentru anumite sectoare de activitate (transportatori, agenții de turism etc)?
ProtecÅ£ia consumatorilor: Ce aduc noile reglementări în vigoare? Ce s-a rezolvat, ce se va rezolva în 2019? Ce pârghii È™i limitări are ASF? EducaÈ›ie financiară, companiile ASF È™i ale pieÈ›ei.
Conduita – O nouă abordare a protecÈ›iei consumatorilor la nivel european prin implementarea conceptului de Business Conduct? Cum se transpune la nivelul pieÈ›ei româneÈ™ti?
Consultantul în asigurări? Care e rolul lui? Se trece de la vânzarea de poliÈ›e la consultanță referitoare la acoperirea riscurilor si creÈ™terea bunăstării clienÈ›ilor? Rolul formării profesionale pentru dezvoltarea capitalului uman pe piaÈ›a asigurărilor. Ce aduce nou IDD?
Top 10 riscuri la nivel mondial. Noutate: lipsa resursei umane calificate;
România e sincronizată cu tendinÈ›ele europene de consum în domeniul asigurărilor?
Transformările majore care vor fi generate de noile tendințe tehnologice (Big Data, blockchain, inteligența articificială, IoT);
Planificarea examenelor de certificare pentru distribuitori
Noua platformă pentru examinări online
Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >
ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚ Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot
În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot
ANUNT IMPORTANT Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot
Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot
Cea de-a doua editie a Conferintei nationale organizate de Biroul Asigura...vezi tot