24 August 2016
CORNEL COCA CONSTANTINESCU, Prim Vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară
AÅŸa cum menÅ£ionam în intervenÅ£iile mele anterioare, transpunerea în practică a Brexit-ului se dovedeÅŸte a fi un proces complex ÅŸi de durată, care va necesita o perioadă lungă de analiză ÅŸi de pregătire în formularea unei strategii ÅŸi a paÅŸilor concreÅ£i în vederea transpunerii acesteia, atât din partea factorilor de decizie din Marea Britanie, cât ÅŸi a celor din Uniunea Europeană. Brexit-ul va conduce la modificări structurale în ceea ce priveÅŸte regimul economic ÅŸi comercial, cu efecte nu numai economice, dar ÅŸi sociale, a căror amplitudine va depinde de soluÅ£iile de colaborare ce vor fi identificate de părÅ£ile implicate.
Având în vedere că negocierile vor viza aspecte esenÅ£iale ce vor defini modul de cooperare cu UE pe probleme de fond ce Å£in de existenÅ£a pieÅ£ei unice, libera circulaÅ£ie a capitalurilor, persoanelor, bunurilor ÅŸi serviciilor, vor trebui identificate acele soluÅ£ii care să aducă beneficii ambelor părÅ£i, într-o lume din ce în ce mai globalizată ÅŸi cu economii interdependente.
În acelaÈ™i timp, trebuie găsită formula corectă, de echilibru, în contextul actual caracterizat de o cerere globală firavă, creÅŸteri nesemnificative ale comerÅ£ului ÅŸi investiÅ£iilor ÅŸi volatilitate a pieÅ£elor financiare.
Din punct de vedere al schimburilor comerciale, Marea Britanie se situează într-o poziÅ£ie quasi-neutră în relaÅ£ia cu UE, cu 44% exporturi ÅŸi 53% importuri către/din state terÈ›e în 2015, în timp ce ponderea exporturilor UE către Marea Britanie reprezintă circa 3% din PIB-ul comunitar.
Volumul schimburilor comerciale dintre România ÅŸi Marea Britanie au însumat 3,93 miliarde euro în 2015, exporturile către Marea Britanie reprezentând 4,36%, în timp ce importurile reprezintă 2,49%. Prin urmare, impactul Brexit-ului nu va fi semnificativ, dar un tratat de comerÅ£ liber la nivel european în viitor va fi binevenit.
Proiectul european al Uniunii PieÅ£elor de Capital (UPC) va fi susceptibil a suferi modificări, ca urmare a rezultatului referendumului, Å£inând cont de dedicarea Marii Britanii faţă de acesta. Proiectul a fost conceput cu scopul de a reduce barierele în cazul investiÅ£iilor transfrontaliere, în considerarea necesităţii ca piaÅ£a de capital să asigure o finanÅ£are mai consistentă a economiei, având drept exemplu piaÅ£a din Statele Unite unde circa 80% din întreprinderi se finanÅ£ează prin intermediul bursei, raportat la numai 20% pe pieÅ£ele europene. O piaţă de capital mai puternică ÅŸi eficientă ar contribui la revenirea din criză a economiei europene în ansamblu ÅŸi ar reduce dependenÅ£a întreprinderilor de finanÅ£area bancară.
PiaÅ£a de capital din România cunoaÅŸte o relativă stabilitate a preÅ£ului activelor financiare, datorată lichidităţii ÅŸi adâncimii reduse, având în vedere că indicii principali ai bursei nu au atins valorile de dinainte de criză, ca în cazul altor burse mature din Europa. Cu toate acestea, nu trebuie excluse viitoare influenÅ£e ale Brexit-ului asupra preÅ£urilor activelor financiare. Rezultatul referendumului nu a "speriat" pieÅ£ele de capital, exceptând scăderile indicilor burselor din Europa în primele zile de după referendum, acestea intuind probabil faptul că momentul efectiv al ieÅŸirii este încă departe. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a crescut în ultimele două luni cu 14%, posibil ÅŸi ca urmare a programelor de răscumpare efectuate de Banca Angliei, de asemenea indicele CAC 40 al bursei de la Paris a crescut cu circa 10%, respectiv indicele DAX cu aproximativ 14%. Indicele BET al bursei de la BucureÅŸti a cunoscut acelaÅŸi trend de creÅŸtere cu aproape 10%.
Contextul economic internaÅ£ional ca rezultat al crizei, pe fondul globalizării, reprezintă o provocare pentru o parte a cetăţenilor UE, în contextul în care creÅŸterea economică nu este la nivelul dorit, iar sentimentul de insecuritate economică este prezent în special în cazul tinerilor ÅŸi al persoanelor de vârsta a treia. În acelaÅŸi timp, ar trebui identificată o abordare nouă, care să răspundă provocărilor ÅŸi problemelor economico-sociale ce tind să devină structurale.
sursa: www.bursa.ro
Planificarea examenelor de certificare pentru distribuitori
Noua platformă pentru examinări online
Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >
ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚ Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot
În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot
ANUNT IMPORTANT Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot
Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot
Cea de-a doua editie a Conferintei nationale organizate de Biroul Asigura...vezi tot