Abordarea formării profesionale a sectorului financiar nebancar din România

22 Octombrie 2015

În cadrul Conferinței EIET - Conferința Europeană a Institutelor Naționale de Formare Profesională în Asigurări având ca temă „Dobândirea competenței profesionale pentru protecția clientului” organizată de Institutul de Studii Financiare, sub egida EFICERT în zilele de 8 și 9 octombrie 2015, o primă prezentare a fost cea a dlui. Călin M. RANGU – Președinte al Consiliului Director al Institutului de Studii Financiare.

Viziunea Institutului de Studii Financiare pentru susținerea formării profesionale in domeniul financiar nebancar  din  România, Călin M. Rangu 

Institutul de Studii Financiare (ISF) a fost fondat în 2015 ca rezultat la fuziunii dintre două institute specializate în furnizarea de programe de formare profesională în domeniul asigurărilor (Institutul de Asigurări și Institutul de Management în Asigurări). Misiunea ISF pleacă de la studierea fenomenelor și mecanismelor financiare în vederea identificării nevoilor viitoare, a formării, specializării și evaluării profesionale continue a personalului din cadrul sistemului financiar nebancar, în conformitate cu deciziile ASF și standardele europene, cu scopul specific de a livra programe de training specializate, cu valoare adăugată, pe domeniile asigurărilor, pensiilor private și piața de capital, având o bază solidă din experiența acumulată: workshop-uri, conferințe, programe de training, programe de master.

Printre principalele elemente ale strategiei Institutului se regăsesc elaborarea de standarde ocupaționale și sisteme de evaluare bazate pe competențe, prin trecerea de la acumularea de cunoștințe la dezvoltarea de competențe, asigurarea pregătirii profesionale pentru persoanele ce activează în sectorul financiar ca urmare a apariției noilor relementări naționale și europene, suportul acordat firmelor active pe piața de formare profesională continuă în vederea asigurării unei concurențe corecte și a asigurării unui nivel profesional ridicat de pregătire a specialiștilor, asigurarea unitară a sistemului de evaluare/examinare la nivelul pieței, efectuarea de studii și cercetări în domeniul financiar, editarea de publicații specializate.

Legislația din România prevede că, pentru ca un intermediar să poată activa ca distribuitor de produse de asigurare/reasigurare, acesta trebuie să dețină un certificat care să ateste pregătirea sa profesională în domeniu. Vor trebui dezvoltate standarde ocupaționale, iar certificarea să respecte cerințele europene referitoare la competențe și să nu mai fie doar o certificare a unor cunoștințe. Aceeași legislație prevede ca la fiecare 3 ani, intermediarii trebuie să obțină un certificat pentru pregătire profesională continuă. În cazul conducătorilor executivi ai intermediarilor în asigurări certificatul trebuie obținut la  o perioadă de 2 ani. În acest domeniu vor trebui aplicate noile principii europene, mai ales viitoarea directivă IDD, prin crearea unui sistem specific de credite, iar în cazul conducătorilor cursurile și examenele ar trebui înlocuite cu evaluări de competențe în centre de evaluare conform standardelor europene.

Impactul Directivei privind Distribuția în Asigurări asupra dezvoltării profesionale a intermediarilor se referă la cunoștințele și aptitudinile (adică competențele) pe care aceștia trebuie să le dețină, la numărul minim de ore de training pe an pe care aceștia trebuie să le efectueze în funcție de rolul pe care îl au pe piață, dar și la posibilitatea ca, la implementarea directivei, statele să solicite un certificat care să ateste faptul că un intermediar s-a conformat tuturor obligațiilor.

Institutul acționează pentru dezvoltarea gamei de programe de formare - pornind de la piața asigurărilor, astfel că noi programe vor acoperi și celelalte două piețe financiare non-bancare, cea a pensiilor private și cea a pieței de capital.

Formarea profesională reprezintă mai mult decât participarea la sesiuni de instruire formale și promovarea unui examen – selectarea celor mai adecvate metode de training pentru dezvoltarea abilităților, planificarea și implementarea sesiunilor de instruire, evaluarea și furnizarea de feedback cursanților, inclusiv prin sisteme de formare hibride, sunt abordări mai bune ale procesului educativ față de programele de training tradiționale.

Impunerea validărilor pe piața asigurărilor (în conformitate cu legislația europeană datorită preocupărilor în ceea ce privește protecția consumatorilor) va crește nu numai importanța pregătirii profesionale continue, dar și calitatea per ansamblu a proceselor rezultând, în final, satisfacerea nevoilor clienților la un nivel de calitate superior. Scopul formării profesionale a specialiștilor pieței este unul singur, asigurarea unui serviciu, corect și potrivit pentru consumatorul final, beneficiar al serviciului sau produsului.

Pentru vizualizarea integrala a prezentarii puteti accesa acest link.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesați Platforma on-line aici și să urmați pașii menționați în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNȚ PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALĂ

ANUNȚ PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALĂ   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare și alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (Rețeaua Internațională pentru Educa�...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG